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The Karnataka High Court, in the matter of M/s Rohan 
Corporation India Pvt. Ltd. vs. UOI & Others (W.P. No. 12700 
of 2023) held that no GST is payable on sale of an under-
construction immovable property, when no construction 
activity is undertaken by the seller subsequent to sale.

In this case, the Petitioner purchased an under-construction 
shopping mall in Mangalore from the liquidator pursuant to 
proceedings under the IBC, 2016. The sale was executed via a 
registered sale deed, and stamp duty was duly paid. However, 
the liquidator insisted that the purchaser pays GST claiming 
it to be a supply of service under Entry 5(b) of Schedule II to 
the CGST Act. The Petitioner resisted payment of GST on the 
premise that sale of a partially completed building is not a 
supply of service under Entry 5 of Schedule III. The Petitioner, 
however, paid the GST under protest and subsequently filed 
a refund application under Section 54 of the CGST Act. This 
refund application was rejected by the GST authorities.

High Court Ruling
The Hon’ble bench of Justice S. R. Krishna Kumar observed that 
in absence of a construction agreement between the seller and 
the buyer and in absence of any consensus ad idem for the 
liquidator to render any construction or work contract services 
to the Petitioner, there exists no “supply” under Section 7 of 
the CGST Act.

As per the Court, the activity or the transaction covered under 
Entry 5(b) of Schedule II (as contended by the GST department) 
was the activity of construction of a complex, building, civil 
structure or a part thereof, including a complex or building 
intended for sale to a buyer. Entry 5(b) classifies construction 
services as “supply of service,” only where there is a contractual 
arrangement for construction between the service provider 
(builder) and the recipient (buyer). The same being absent, in 

the present case and the asset sold on an “as-is” basis with no 
service component, renders Entry 5(b) inapplicable.

Further, the Court rejected the plea of the GST department 
regarding the completion certificate w.r.t to Entry 5(b) of 
Schedule II on the ground that the completion certificate 
neither applies nor gets attracted to a sale transaction when a 
constructed immovable property (whether fully constructed or 
partially constructed) is sold without providing any construction 
service or without any service element or goods element being 
contemplated in the said agreement or sale deed.

Thus, the transaction of sale of partially completed building 
on “as is where is” basis via a sale deed falls under Entry 5 of 
Schedule III to the CGST Act, is not a supply of services.

Key Takeaways
•	 Clarity for transactions involving the sale of partially 

completed or under-construction immovable property, 
particularly where no construction or value addition is 
performed subsequent to the sale.

•	 Distinction between “supply of construction services” and 
mere sale/transfer of immovable property, reiterating that 
GST is a tax on supply, and not on the sale/transfer of 
immovable property unless services are rendered.

•	 Precedent for ongoing disputes where GST has been levied 
merely due to the absence of a completion certificate, 
without factoring in the absence of a construction contract 
or any supply of service.

Applicability 
This ruling is important for builders/ real estate developers 
who have acquired properties under similar circumstances 
and paid GST under protest may now rely on this judgment to 
file refund claims or pursue remedial action.

GST not applicable on subsequent sale of under-construction property 
in absence of construction services: Karnataka High Court
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Section 54(11) provides GST department power to 
withhold refund application filed by the assessee
On April 03, 2025, Delhi High Court in matter of Shalender 
Kumar vs. Commissioner Delhi West CGST Commissionerate & 
Others (WP. 3824/2025) held that refund cannot be withheld 
u/s 54(11) of the CGST Act merely based on an opinion and twin 
conditions, as mentioned under the GST regulations, must be 
satisfied.

As a background, the Petitioner filed a refund application u/s 
54 of the CGST Act, which was rejected by the adjudicating 
authority. On preferring an appeal, the Appellate Authority 
held in favour of the Petitioner and allowed the refund. The 
GST Department filed a review of the Appellate Authority’s 
order and also gave an internal opinion under Section 54(11) 
of the Act that processing the refund now would be prejudicial 
to the interest of the revenue.

High Court Ruling
The Hon’ble bench of Justice Prathiba M. Singh and Justice 
Rajneesh Kumar Gupta while examining section 54(11) of the 
Act observed that power of the Commissioner to withhold the 
refund is primarily based on satisfaction of two conditions; 
firstly order directing refund is a subject matter of proceedings 
pending in appeal or any other proceedings under this Act 
and secondly opinion by the Commissioner that such grant of 
refund is likely to adversely affect the revenue.

As per the High Court, in the current case, the Appellate 
Authority’s order was not challenged or set aside by any 
forum and thus, it still stands valid. The Court further held 
that the Commissioner’s opinion cannot be relied upon on a 
standalone basis i.e., in the absence of an appeal or any other 
pending proceeding under the Act and no order in review 
being passed, the GST Department cannot hold back the 
refund permitted by the Appellate Authority. Hence, the refund 
ought to be processed in accordance with the order passed by 
Appellate Authority.

Key Takeaways
•	 The opinion formulated by the department u/s 54(11) 

of the Act without any pending appeal or proceeding is 
insufficient to withhold refund. 

•	 The appellate refund order is enforceable unless the same 
is stayed or has been appealed against.

•	 The benefit of an order allowing refund cannot be denied 
by the department merely citing intent to file a review or an 
appeal against the said order. 

•	 The refund amount is payable with interest for any delayed 
period in paying refund by the department.

Applicability
This ruling is applicable to all taxpayers who has refunds 
pending with the GST authorities and where there are no 
appeals preferred and pending at any forums. 

Refund cannot be withheld u/s 54(11) CGST Act in the absence of 
pending appeal/proceedings: Delhi High Court
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